gps
GpsGids.be - Alles over gps
Home
Wat is gps
Autonavigatie
    Functies
    Toestellen
        Tomtom
        Garmin
        Mio
160x600

Autonavigatie: Functies

Een gps kan tegenwoordig veel meer dan alleen maar navigeren van a naar b. Er zijn talloze mogelijke functies die jouw reis aangenamer en gemakkelijker maken.

keuzehulp

Verkeersinformatie

FileEen zeer handige functie is verkeersinformatie. Via TMC (Traffic Message Channel), HD Traffic (Tomtom) of Smart Traffic (Garmin) ontvang je verkeersinfo op jouw gps. Je krijgt informatie over files, ongevallen, wegenwerken en andere verkeersproblemen. Als er files op je route zijn en je via een andere weg sneller op de bestemming raakt, berekent de gps automatisch een alternatieve route zodat je met zo weinig mogelijk vertraging op uw bestemming aankomt.
Er zijn 3 soorten van verkeersinformatie: standaard TMC, premium TMC, of een eigen systeem van de gps-fabrikant (de zogenaamde Live-diensten) zoals HD-traffic van Tomtom.

Standaard TMC & Premium TMC

Omzeil de files met TMCStandaard TMC is gratis te ontvangen met een gps met TMC-ontvanger. Je ontvangt informatie over verkeersproblemen op het hoofdwegennet (snelwegen).
Premium TMC is meestal betalend. Het heeft een veel uitgebreidere dekking dan standaard TMC en krijgt veel frequenter updates. Premium TMC bevat ook verkeersinfo over het onderliggende wegennet, dus niet alleen snelwegen, maar ook secundaire wegen. Navigatiesystemen met premium TMC kunnen dus betere alternatieve routes bepalen, omdat ze over meer wegen verkeersinformatie hebben.

In Vlaanderen zijn er 3 TMC-diensten: Premium TMC van Touring Mobilis en standaard TMC van TIC-VL en 4FMTMC (allebei van het Vlaams Verkeerscentrum).
In Nederland zijn er ook 3 TMC-diensten: Premium TMC van VIDEXTRA (aangeleverd door Be-Mobile in samenwerking met de VerkeersInformatieDienst (VID)) en standaard TMC van de ANWB of van de VID.

Live-diensten van de fabrikant

Er zijn ook verkeersinfodiensten die door de gps-producenten zelf zijn ontwikkeld.
Tomtom heeft HD Traffic en Garmin heeft Smart Traffic.

Tomtom HD TrafficTomtom HD Traffic

HD Traffic van Tomtom is het nauwkeurigst. De nieuwste versie (simpelweg Tomtom Traffic genoemd) heeft een dekking van alle wegen. Dus niet alleen verkeersinformatie van de grote wegen, maar ook van op- en afritten van snelwegen en ook de kleine wegen. Dit maakt het mogelijk om meer en betere alternatieve routes te berekenen en verbeterde aankomsttijdindicaties weer te geven. TomTom Traffic haalt zijn informatie niet alleen van de traditionele verkeersinformatiediensten, maar ook van gegevens van de Tomtom-navigatiesystemen en de mobiele telefoons die de mensen bij zich in de auto hebben.
Kijk hier voor een overzicht van de gps-toestellen met TomTom Traffic.

Garmin Smart Traffic

Smart Traffic van Garmin heeft verkeersinfo over snelwegen en belangrijke lokale wegen. Het is een Premium TMC dienst en haalt zijn gegevens van de VerkeersInformatieDienst in Nederland en Touring Mobilis in België, aangevuld met een Bluetooth meetsysteem.
Garmin Smart Traffic is beschikbaar op de duurdere Garmin-navigatiesystemen.

Rijstrookassistent

RijstrookassistentEen rijstrookassistent of rijbaanbegeleiding geeft door middel van een realistische 3D-weergave van een splitsing op een autosnelweg duidelijk aan welke rijstrook je moet aanhouden, zodat je nooit een verkeerde afslag neemt of de afslag mist. Hierdoor rijd je veel veiliger en zonder stress. Een rijstrookassistent vind je op zo goed als alle navigatiesystemen.

De efficiëntste route (IQ Routes, TrafficTrends)

De verkeersdrukte op een rustige zondagmiddag is verschillend met die van een drukke avondspits. Het is dus logisch dat de gps afhankelijk van de dag en het tijdstip wanneer je rijdt verschillende routes berekent.

Tomtom IQ Routes

Tomtom en Mio maken gebruik van IQ Routes. de IQ Routes-technologie van TomTom berekent je optimale route. Deze route is gebaseerd op de snelheid die daadwerkelijk op wegen wordt gereden op dat tijdstip (volgens historische gegevens van andere Tomtom-gebruikers) en niet alleen op maximumsnelheden. De IQ Routes-technologie is beschikbaar op alle Tomtom en Mio-navigatiesystemen.

Garmin TrafficTrends en MyTrends

Garmin maakt gebruik van de nüRoute technologie met TrafficTrends en MyTrends. TrafficTrends past je route aan aan de verkeersstromen op een bepaald uur van de dag, zo geeft je gps op elk moment de meest optimale weg. MyTrends functie onthoudt welke bestemmingen je op welk moment bezoekt en kan zo voorspellen waar je heen gaat en meteen de verwachte aankomsttijd weergeven. TrafficTrends en MyTrends zijn beschikbaar op de meeste Garmin gps-toestellen.

Nuttige plaatsen - Points Of Interest (POI)

Elk gps-toestel is uitgerust met een zeer uitgebreide databank aan nuttige plaatsen, zoals tankstations, ziekenhuizen, parkings, winkels, restaurants,... Deze databank is nog verder uit te breiden via uw computer. Als uw navigatiesysteem over Live Services beschikt, kan je gebruik maken van Google Local Search voor een uitgebreidere lijst aan nuttige plaatsen. Google Local Search staat in verbinding met de database van Google Maps. Je hebt dus toegang tot alle vermeldingen, adressen, telefoonnummers, achtergrondinformatie en beoordelingen van andere Google-gebruikers.

Flitspalen

Bijna elk gps-toestel is uitgerust met een databank van vaste flitscamera's. Wanneer je een flitspaal nadert maakt je gps dit duidelijk met een geluid en een symbool op het scherm. Er zijn ook gps-toestellen die waarschuwen voor mobiele flitscamera's. Met TomTom Mobiele flitsers, onderdeel van de Live-services van Tomtom, ontvang je real-time informatie over mobiele flitsers en trajectcontroles. Kijk hier voor een overzicht van de navigatiesystemen met waarschuwing voor flitspalen

keuzehulp